datetime

Mesélj egy kicsit a sportmúltadról. Mikor tűnt fel a triatlon először az életedben?

Mindenféle sportmúlt nélkül némi bátorságra vallott az, hogy 2009 januárjában beneveztem a nagyatádi versenyre. Ez volt az első ironman egyben triatlon versenyem. Nem a megszokott utat jártam. Azelőtt nem teljesítettem maratoni futást sem, ott szembesültem a kihívással. Boldog voltam, hogy sikerült célba érnem, a középmezőnyben végeztem.

 

Mikor és hol teljesítetted az első hosszú távodat? Melyiket mondanád a legemlékezetesebbnek?

 

A már említett 2009. évi nagyatádi verseny volt az első versenyem. Az azóta eltelt nem egész 8 évben teljesítettem 10 "sima" ironman versenyt, 10 dupla távot (7,6 kilométer úszás, 360 kilométer kerékpározás, 84,4 kilométer futás), 5 tripla (11,4km, 540km, 126,6km) versenyt (ebből háromszor a dobogón végeztem), egy ötszörös versenyt (5 nap, 5 ironman), 2 tízszerest (10 nap 10 ironman illetve folyamatos lebonyolításút azaz 38 kilométer úszás, 1800 kilométer kerékpározás és 422 kilométer futás) és a 30 napos versenyt. Ez összesen 100 ironman táv. Ilyen versenyek között a "hosszú táv" kissé más értelmet nyer. A lensahni triplán elért bronzéremre és a velencei duplán elért második helyezésre (egyben magyar bajnoki címre) örömmel gondolok vissza. A legemlékezetesebb azonban a 2013-ban rendezett verseny volt: csak 8 versenyzőnek sikerült 30 nap alatt 30 ironmant teljesítenie.

 

2013-ban Olaszországban megnyerted a 30-szoros ironman versenyt. Egy ironman táv is rengeteget kivesz az emberből, mennyire más edzettség kell egy ilyen teljesítményhez?

 

Erre a versenyre vagyok a legbüszkébb. Komoly elszántságra és hitre volt szükség ahhoz, hogy 3 évvel az első versenyem és mindössze 20 ironman táv tapasztalatával benevezzek egy ekkora erőpróbára. Megfontolt versenyzéssel úgy sikerült nálam jóval rutinosabb versenyzőket megelőznöm, hogy 12 órás átlagon belül tudtam maradni (356:33:17). Fontos szempont volt az erőbeosztás, a táplálkozás és az a tény, hogy oly sokan bátorítottak a határon innen és túl: úgy éreztem, ilyen remek szurkolókkal a háttérben és segítőkkel a helyszínen (feleségem, Rita, Hernek Ervin, Mester Gábor) nem fáradhatok el. Nagyon köszönöm nekik a biztatást, a feladat az enyém volt, a sikerben közösen osztozunk.

 

Nagyatád hogyan jött a képbe? Mi lesz szombaton a célod?

Ez volt az egyetlen hosszútávú triatlon verseny Nagyatádon, amiről hallottam annak idején. Mindig jó érzés visszatérni a kezdeti lépések helyszínére, (szombaton negyedik alkalommal), rengeteg pozitív impulzust kaptam 2009-ben, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a triatlon mellett döntöttem. A harmincnapos versenyen elért első helyezésemmel minden személyes ambíciómat elértem ebben a sportban, így nagyratörő vágyaim már nincsenek. Azóta 2 gyermekem is született, egyre kevesebb időm van a triatlonnal foglalkozni, így más célom nem is lehet szombaton, mint a szintidőn belüli célbaérés.Minket ért a megtiszteltetés, hogy nálunk fogod teljesíteni a 100. ironman távodat. Véletlen csak, hogy épp Nagyatádon fogod ezt véghezvinni?

Nincsenek véletlenek a triatlonban. Minden év első napjaiban összeállítom a versenynaptáramat. Úgy szerkesztettem meg az idei programot, hogy Nagyatádon teljesítsem a századikat. Ehhez az kellett, hogy ebben az évben 1 tripla, 2 dupla és 1 egyszeres távon már célba értem. Megtiszteltetés újra itt lenni.

 

Mit üzensz az első bálozó versenytársaidnak?

Ne becsüljék le a legrövidebb távú versenyt sem, de ne féljenek a legnagyobb kihívást jelentő erőpróbától sem: készüljenek fel rá alaposan és higgyenek magukban. Ezen felül jól válogassák meg, hogy kitől fogadnak el tanácsot és fontos, hogy még az első selfiek, a facebookra felkerülő fotók posztolás előtt  köszönjék meg segítőiknek a lelkiismeretes támogatásukat. Ez a minimum. Bármennyire is egyéni sportnak tűnik, a triatlon csapatsport. Sok sikert kívánok minden indulónak!

User login

Languages

Hozzászólások