datetime

Mik voltak az idei év fontosabb állomásai a felkészülési időszakban?

A legfontosabb felkészülés az idei évre az elmúlt évek edzése és versenyzésre volt. Az elmúlt három négy évben építettem fel azokat az erős alapokat, amelyekre idén egy fél távval a szlovákiai Challenge Samorin bajnokságban és egy-két rövidtávval készültem, legutoljára Szombathelyen sikerült másodiknak befutnom. Szóval idén már csak csiszolgattam a tudásom és remélhetőleg tovább tudom folytatni azt a sorozatot, hogy minden évben javítok az időmön.

 

Emlékszem, tavaly az volt terved, hogy a dobogó felső fokára állsz. Vannak idén hasonló ambíciók?

Természetesen idén is az lenne a legnagyobb célom, hogy megnyerjem a versenyt. Ha nem is változtattam volna az elmúlt év felkészülését, ez még akkor is esélyes lehetett volna, de így hogy még egy fokkal tovább léptem remélhetőleg az esélyeim is többszörösére emelkedtek. Ez kicsit homályos így, de valószínűség szerint a Marci és a Józsi a legnagyobb esélyes még mindig.

 

Évről évre sikerül javítanod az idődön. Idén lesz az 5. alkalom hogy rajthoz állsz Nagyatádon. Mi a terv és milyen stratégiával?

A verseny napjára a terv és a stratégia számomra igen bonyolult. Nem is tudok egyszerűen válaszolni rá, inkább úgy kell elképzelni, hogy számtalan variációra felkészülök fejben és ezen felül az adott szituációkra reagálok verseny közben. Szerencsére az, hogy az embernek egyre több tapasztalata van a hosszú távra, saját magáról, edzettségéről, és az ellenfelei adottságairól, erősségeiről, gyengeségeiről, mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre inkább ki tudja játszani a győztes stratégiát. Mivel mindig is szerettem agyban kalandozni, ezért nem tudok hinni egy egyedüli stratégiában hogy például: ússzunk közepes iramban, biciklin 60 km-nél váltsunk iramot, majd futáson egy könnyű 10 kilométer után fussunk 10 km-t erősen, hogy lélekben megtörjük az ellenfelet. No persze az is lehet, hogy pont ez lenne a győztes stratégia.

 

Mi a véleményed az idei mezőnyről? Kikkel számítasz küzdelemre?

A küzdelem idén is óriási lesz, de nem csak a futam végére, hanem szerintem már úszással is több akció, több dráma várható. Ezután persze kerékpáron elszakadás, lemaradás, felzárkózás teszik majd izgalmassá a meccset és várhatóan 4-5 ember kezdheti meg a futást győzelmi esélyekkel. Igazából én még 10 emberben bízom legalább, akik képesek lennének apró változtatásokkal beleszólni a végső küzdelemben. Gondolkoztam is rajta, ahogy mi dobogósok is például segítjük egymást tanácsokkal, tapasztalatokkal, úgy ezt megoszthatnánk a 9-10 órára jelenleg is képes réteggel is, így lassan eltűnne az a jelentős különbség az élmezőny eleje és közepe között ami régóta tátong, illetve jó páran felzárkózhatnának legelőre.

 

Összességében sikeres, sérülésmentes volt a felkészülés?

Összességében jobb volt a felkészülés, mint a múlt évben saját érzésem szerint. Az előzőekhez kapcsolódva pont Szombathelyen beszélgettem Józsival és egy hasonló fájdalmunk van, ami neki már régebb óta húzódik, nekem csak pár hónapja. Valószínű, hogy ez az edzéssel és a regenerációval összefüggő fájdalom. Lehet így én is tanácsra szorulok, hogy hogyan növelhetem a regenerációm gyorsaságát és minőségét.

User login

Languages

Hozzászólások