datetime

Dr. Pap Imre és a nágocsi csapat folyamatosan jelen vannak a somogyi sportrendezvényeknél, komoly mozgatóerői már évek óta az eXtremeMan gépezetének is. Duatlon versenyt viszont már két évtizede nem rendeztek náluk. Ez jövőre változni fog: 2018. szeptember 23-án, a legendásan nehéz dombokkal körülvett kis falu ad otthont az eXtremeManD55 versenyének.A főszervezővel, Dr. Pap Imrével, a Nágocsi szervezőbrigád vezetőjével készítettünk interjút.

Nágocsnak szinte legendás a híre a hardcore triatlonisták között. Mesélj egy kicsit nekünk nágocsi versenyekről!

A 90-es évek vége felé több versenyt rendeztünk itt, a faluban, melyek között volt egy-kettő, ami bizonyos szempontból elsőnek számított. Talán két fontosabbat érdemes kiemelni: az egyik az első magyar duatlon diákolimpia. Illetve volt egy kétnapos duatlon OB-nk. Jövőre újra mi rendezzük az OB-t, tehát ilyen szempontból igazából nem lesz nekünk ez újdonság. Igaz, huszonvalahány éve volt az előző. Reméljük, hogy mindent azért nem felejtettünk el...

Annak idején ezek nagyon nagy versenyek voltak, akkoriban a duatlon egy kicsit nagyobb szerepet kapott a triatlon belül. Uszodák hiányában relatíve sokan kellett, hogy duatlonozzanak a versenyzők, a duatlon volt az előszoba a triatlon felé. Ezért például a duatlon OB-ra annak idején 700 fős nevezői létszámmal vettek részt két nap alatt. A faluban akkoriban épp ennyien laktunk. Négy-öt versenyünk volt akkoriban, és ez volt a két legnagyobb. Mi csináltuk az első duatlon diákolimpiát, most meg már nincs, sajnos. Aztán abban is elsők voltunk, hogy nálunk volt először teljes útvonal-lezárás duatlonversenyen kerékpár szám alatt.

Sok versenyző és jó hangulat jellemezte a versenyeinket. Mindig volt valami plusz, a versenyen kívül mindig törekedtünk arra, hogy valami mást is nyújtsunk: bált rendeztünk, koncert volt a verseny végén, utána fogadást rendeztünk. És sok minden egyéb kulturális programokat is szerveztünk még, például burleszk filmet forgattunk, amit a versenyeken levetítettünk. Valami hasonlót jövőre is szeretnénk majd.

 

És ugye az eXtremeMan 113 egyik zseniális fordítója Nágocsban található.

Igen, 5 éve Péter Attila és Herr Gyuszi kerestek meg, hogy felelevenítenék a kaposvári triatlonversenyt, a Desedán. Nem olimpiai távon, hanem középtávon. Felvetődött, hogy a kerékpálya fordítója legyen Nágocson, vagy környékén. Mert annak idején még a Csutorás Józsi rendezte ezeket, volt középtávú verseny, és akkor itt volt Nágocson a fordító, na pontosan ezt akartuk feleleveníteni. És azóta minden évben itt van nálunk a fordító. Eleinte úgy volt, hogy itt bent a falu központban volt a kerékpárfordító. Most az idén volt egy kis újítás: a pálya átment a falun, továbbment 8 kilométert, és visszafelé is érintette a Nágocsot. Ez a versenyzők számára is újítás volt, nekünk is, de úgy tűnik, hogy jól fogadták, és jobb is így, mert kétszer tudjuk őket frissíteni. Meg kétszer tudnak átjönni és szétnézni nálunk, amit mi nagyon nagy örömmel veszünk.

 

A szurkolók is mindig kitesznek magukért Nágocson.

Igen-igen, ez több okból van így, egyrészt mert hozzáértők. Tudják, hogy mi az, hogy duatlon, triatlon. Tudják, miről szól, éppen azért, mert évekig voltak itt versenyek. Illetve éveken át volt szakosztály és voltak versenyzőink is. Így valamilyen szinten képben vannak. Másrészt ezekre a régi rendezvényekre jó szívvel emlékeznek vissza, mert akkor még mondjuk fiatalok voltak, lelkesen segítettek az ő gyerekük versenyein, ebből biztosan megmaradt valami a szívükben. Harmadrészt, a mai napig van egy olyan csapat, akik az ilyen sport és egyéb rendezvényeket összetartja. 30-40 ember foglalkozik ezzel, és ha van egy ilyen mag, akkor aköré mindjárt könnyebb csatlakoznia bárkinek. Igen, próbálunk lelkesek lenni, és remélem, ezt a versenyzők is érezték, amikor itt áthaladtak. Nagy szeretettel várjuk őket.

 

Ezek szerint nem lesz gond a szervezői gárdával sem.

Nem lesz, jó persze tudjuk, hogy egy kerékpár fordító felállítása nem ugyanaz, mint egy duatlon OB-t megszervezni. De mint mondtam, van egy olyan mag, aki tudja, hogy mit kell csinálni, akármelyik szervezői feladatról is legyen szó. Illetve azért amikor az eXtremeMan113 versenye van, be szoktunk menni Kaposvárra is szétnézni: indultunk már váltóban is, Atádon is ott vagyunk évek óta.
Látjuk, hogy mit kell csinálni, tisztában vagyunk a feladat nagyságával. Azért nem teljesen munka nélkül telt el az elmúlt húsz év. Más típusú versenyeket rendeztünk. Túlélő túrákat NágoChallenge néven, meg terepfutó versenyt NágoChuckNorris néven, amelyeken komoly rendezői feladatokat kellett megoldani. Aztán, ahogy az alábbi képen látszik más területeken is kipróbáltuk magunkat: egész estés színházi esténk volt Tabon a kultúrházban, ahol kabaré és egyéb jeleneteket adtunk elő a két és fél órás teltházas előadás alatt. Biztos vagyok benne, hogy a rendezői gárdával nem lesz probléma. Illetve, úgy van Herr Gyuszival és Péter Attilával is megbeszélve, hogyha mégis kevesen lennénk, mert ugye ez előfordulhat, akkor majd Atádról és Kaposvárról kapunk olyan segítséget, aki évek óta csinál ilyet. Nem hiszem, hogy ezzel probléma lesz.

 

 

Hogyan került a Nágocsi OB újra a képbe?

Az elmúlt öt év tapasztalata szerint, a versenyzőknek nagyon pozitív a visszajelzése Nágoccsal kapcsolatban. Ha valaki veszi a fáradtságot, és megnézi a reflexiókat az eXtremeMan113 verseny nágocsi fordítójával kapcsolatban, akkor azt látja, hogy Nágocsról, ami egy pici pont a versenyen belül, nagyon-nagyon jókat írtak vissza nekünk a versenyzők. Ezt Attila és Gyuszi is olvasta és tapasztalta. Látták, hogy mit és hogyan csinálunk. Aztán amikor jöttek haza az elnökségi ülésről év végén kiderült, hogy az első fordulóban nem volt jelentkező az őszi duatlon OB megrendezésére. És ők ketten kitalálták, hogy mi lenne, ha nálunk Nágocson megrendeznénk. Felhívtak engem, megkérdezték, ülök-e. Utána felkértek, és adtak 10 nap gondolkodási időt. Utána végigbeszéltük, megnéztük a helyszínt. Nyilván tisztában kellett lenni a feladattal, a szabályok is változtak azóta. Úgy láttuk, hogy a helyszín még mindig alkalmas verseny rendezésre, hát belevágtunk. És addigra ugyan már volt több pályázó is, de végül az elnökség nekünk szavazta meg a bizalmat, és így megkaptuk a lehetőséget. Jól fogunk vele élni!

 

Mit tudsz mesélni a pályáról?

Nyilván finomítások még szükségesek és ez a nevezési létszámtól is függ. A lényeg az, hogy Nágocsnak olyanok az adottságai, hogy akárhová visszük a versenyzőket, mind a futó-, mind a kerékpáros pálya nehéz lesz. Nem lehet a faluból úgy kimenni, hogy ne legyenek benne nagyon komoly emelkedők, akármelyik irányba indulunk, és ez igaz mindkét pályára. A futópálya terveink szerint nem végig aszfalton lenne, de ez nyilván időjárás-függő. És a versenyközpont nem ott lenne, amit eddig a versenyzők, akik részt vettek az eXtremeMan113-as versenyen, láttak, hanem fent, a focipályánál. Ez a központtól egy kilométerre van. Egy gyönyörű helyen lévő, nagy füves focipályáról van szó, itt lenne a versenyközpont, a depó és minden egyéb. Ez egy igazi kis ékszerdoboz, igazán gyönyörű mindig: nyáron és ősszel is. Meg aztán így azt is meg tudnánk mutatni, hogy értelmes célra is lehet használni egy focipályát. (nevetés)
A focipálya körül lenne a futószám: azt szeretnénk, hogy minél több körös legyen. Ez a nézők számára nagyon jól átlátható lesz, és jól tudnak majd a versenyzőknek drukkolni. Úgy tudnám a futópályát leírni, mint amilyen egy olimpiai öttusa befejező futószáma: a stadion gyepén, több körben cikcakkosan, kacskaringósan futnak és lőnek. Azért nem annyira kanyargósan és nem csak a stadion gyepén, de valami hasonlóan: a 10 kilométeres futáson 5-6-7 körben gondolkodunk.

 

A kerékpár is több körös lesz. Három kör lenne 40 kilométeren, három azonos kört kell majd megtenni, és hozzáteszem, nehéz kerékpáros pályán. Több okból is: egyrészt komoly emelkedők vannak benne. Akik voltak az eXtremeMan113-on, azok tudják már, a zicsi és az andocsi domb is benne lesz, háromszor oda-vissza (egy komoly, 10%-os, 5-600 méter hosszú emelkedő). És ami még nehezebbé teszi, az az, hogy a pálya technikás. Aki a kerékpár sportban otthon van, az tudja, hogy mi az a kritériumverseny: amikor egy városban utcákon rendeznek kerékpárversenyt. Tehát a kerékpár jelentős része a falu utcáin lenne, nagyon sok kanyarral és kanyarodással, de ezeken a szakaszokon, legalább is a döntő többségén egyirányú forgalom lesz. És szeretnénk csinálni egy rövid Solarberg-szerű helyet, olyat mint ami Rothban van, persze kicsiben. Itt a nézők, ha akarják, csinálhatnak majd akár Tour de France hegyi befutós hangulatot is.
A második futás pedig megint a depó körül a futballpályánál van. Nehéz lesz, azt kell, hogy mondjam. Én még nehezebbre szerettem volna, de Gyuszi azt mondta, ne öljük meg a versenyzőket. Tehát a futópálya viszonylag könnyű lesz, a kerékpárpálya nagyon nehéz, és nagyon látványos, ha minden úgy megy, ahogy tervezzük. A verseny szüneteiben pedig különböző kulturális programokkal készülünk, de ez legyen meglepetés. És persze lesz büfé, eszem-iszom, dínom-dánom! Az biztos, hogy mi nagyon készülünk és nagyon várunk mindenkit Nágocsra szeptemberben, a duatlon OB-ra!

 

 

 

 

User login

Languages

Hozzászólások