datetime

Az egyik szimpatikus közösségi oldalon tűnt fel egy újabb "csodaszer", melyért az emberek és főként a sportolók várhatóan majd "verekedni fognak a patikákban".
Nem az ott kialakult vitát akarom más felületen is folytatni,

persze szívesen olvasunk újdonságokat, tapasztalatokat mindig, inkább szeretnék néhány gondolatot megosztani Veletek, melyek óhatatlanul előjönnek akár a teljesítménydiagnosztika utáni konzultációk beszélgetéseit idézem fel, akár csak a betegeim kérdéseire próbálok meg közérthetően válaszolgatni.
Talán hasznos ismereteket, vagy gondolatokat, talán vitát is elindító olvasnivaló lesz ez a néhány sor a ránk váró hosszú sötét téli estéken.
Nos, ahogyan az írás címében is szerepel, először néhány gondolat az ALAPOZÁSRÓL.
Milyen szépen fogalmaz a magyar nyelv! Sok mindent illik jól megalapozni.
Az ősszel láttam édesapámat a kertben fát ültetni, és akkora gödröt ásott annak a pici kis fának, amit elültetett, hogy bizony átfutott az agyamon egy kósza gondolat, hogy megkérdezzem: ugyan már, drága apám, ezt most miért? De hát ő ehhez biztosan jobban ért, hiszen az ősei is így csinálták, és az biztos, hogy nagyapámék kertjében szebbnél szebb gyümölcsfák teremtek...
Emlékszem arra is, hogy amikor a házunkat annak idején építeni kezdtük, kezdetben egy tátongó lyuk volt csak a helyén, majd a széleken még mélyebbre ástunk... és nagyon ügyeltünk arra is, hogy az alapot adó betonban az előírt mennyiségben legyen cement, meg vas, hogy aztán az úgy "egyben kössön meg"...
Nagy művészet az alapozás egy olyan összetett sportban, mint a mienk, vannak kiemelt szempontok, trükkök, praktikák, de egy biztos: az, hogy a nyári triatlon versenyeken a mezőny melyik felében fogunk végezni, az bizony most a novembertől áprilisig tartó öt-hat hónapban dől el...
Talán nem árulok el nagy titkot, hogy ilyenkor a mennyiségi munkáé a főszerep, és a hangsúly a minél hosszabb úszó, futó és (figyelem!) kerékpáros edzéseken van, vagy legalább is lenne...
Tobbször leírtam már, hogy ha az egész évben elvégzett edzések összidejét számoljuk, akkor a klasszikus triatlon táv sikeres teljesítéséhez az összes (nettó) edzésidő 10-15%-t úszásra, 50-55%-t kerékpárra, illetve 35-40%-t futásra kell fordítani.
Jó az, sőt egyenesen megkövetelt, ha a téli hónapokban sem hanyagoljuk el a kerékpárt, mégha ezek az edzések nem is feltétlenül "melegövi edzőtáborozást" jelentenek, hanem csak rendszeres spinning, vagy görgős edzésekről van szó!
Ezen elvvel szemben a magyarországi triatlonos gyakorlat általában az, hogy a téli alapozó edzéseken többet és rendszeresebben úszunk, a hat hetes makrocyclusok végén úszott felmérőkön általában az egyéni legjobb időket is megjavítjuk - és persze erősen fogadkozunk, hogy a szezonra átmentjük majd az úszóformánkat.
Aztán tavasszal elkezdünk kerékpáros kilométereket is gyűjteni, és egyre kevesebb idő marad az úszásra, majd mire jönnek a versenyek, már régen messze vagyunk az úszó P.B-től...
Az úszásra természetesen szükség van, sőt, nagyon is szükséges sokat úszni!
A legszerencsésebb az, aki már gyerekkorában úszóként kezdte, s néhány (4-5?) évig nem is nagyon foglalkozott mással. Erre egy jó, talán a leglátványosabb példa az élő legenda, Lance Amstrong.
Felnőttként nagyon nehéz (lehetetlen?) a hiányzó jó alapok, vízfekvés, lábtempó, technika megszerzése...
Persze jó az, ha van időnk az alapokig leásni most is, és sok-sok technikai gyakorlatot végezni lehetőleg egy külső szakértő bevonásával. Használjunk segédeszközöket is (deszka, teknőc, egy kis tenyér ellenállás sem árt), hogy a monoton, folyton csak faltól-falig érzést megtörjük.
Az úszóedzéseket  be kell illeszteni az edzések sorába, kihasználva az úszásban rejlő regenerációs lehetőségeket is, de a magam részéről - hacsak egy sérülés erre nem kényszerít bennünket - nem javaslok hosszabb (néhány hetes), pláne hat hetes - "úszóblokkokat", melyek durván torzítják a fenti arányokat.
Emlékszem, hogy annak idején is, amikor a helyi utánpótlás csapat edzéseit irányítottam, bizony erősen fáztam a "szakmától", amikor ifjúsági-júnior korban levő (válogatott kerettag versenyzőimet !) úszó edzőtáborokba hívták... Persze, tudom én, hogy a fenti arányok egy olimpiai távra készülő versenyzőnél másként mutatnak, de csak egy kicsit lehet ez másként!
A biológia törvényei itt is ugyan úgy működnek! Sokszor elmondtam ezt az észrevételemet nyilvánosan is, de valahogyan nem volt rá kereslet. S azóta is egészen jól(?) kijövünk a vízből a világversenyeken.
Aztán jön a kerékpár és megy a mezőny - általában el...  
Az úszóblokkok természetesen fantasztikus keringésbeli javulást eredményezhetnek, de főként az IM versenyeken a tartó-támasztó rendszer szuperkompenzációs folyamataira kell építkezni, melynek edzésére -sajnos- az úszás nem (igazán) alkalmas!
Külön kihívás - főként télen - a köhögős - prüszkölős környezetet is "túlélni".
Mármint megbetegedés nélkül.
Mert ugye egy-egy komolyabb edzés következménye egyfajta rombolás a szervezetünkben, melyből aztán a fent emlegetett szuperkompenzációs fázisban újra és újra építkezünk... és azt reméljük, azért vállaljuk időnként a  szenvedősebb edzéseket is, hogy az építkezés után erősebbek, jobbak leszünk, mint ahonnan elindultunk.
Ezt a szuperkompenzációs fázist célozzák meg a különböző táplálékkiegészítők. Mindjárt az elején sietve szeretném leszögezni, hogy egyik táplálékkiegészítő sem szerepel a Wada dopping listáján!
Szebbnél szebb, színes designnal készített csomagolásban lehet őket beszerezni, ritkán olcsók, s nem sok közük van a természetes táplálékokhoz...
A szabad, fogyasztói társadalom csúcsra járatott termékeiről beszélünk.
Vannak időről időre felkapott "sláger-molekulák". Amikor még egyetemista voltam, a megadózisokat tartalmazó vitaminbogyók voltak ilyen slágerek, ('hál Istennek "pénz hiányában" mi nem szedtük), majd a carnitinről írtak legendákat a szakirodalomban(!) is. Először egy miskolci "Bólyai triatlon" verseny rajtja előtt láttam az egyik élversenyzőnél a "Carnitin tartalmú" dobozt és kérdésemre szinte tökéletes marketinggel kommunikált a zsírégetés fontosságáról a triatlon verseny során.
Mert akkoriban is ez volt leírva.   
A testépítők kedvencei mind a mai napig a sok-sok kockahasú, kigyúrt figurákkal a borítójukon vásárlásra csábító aminosav koncentrátumok, óriási sláger még ebben a körben a látványosan működő "felfújószer", a creatinin-monohydrat...
Az utóbbi években Nobel díjjal is elismert molekula lett a nitrogén monoxid, a fenti vita pedig a hyaluronsav capsulák várható csodás hatásairól szól. 
Az azonban tény, hogy azt eddíg egyetlen csomagoláson sem olvastam, pedig higgyétek el nagyon fontos lenne ráírni valamilyen hangsúlyos, szép bold betűtípussal, hogy "a regenerálódáshoz, (tudományosabban szólva a szuperkompenzációhoz) elsősorban időre és alvásra van szükség", és hogy "a szer beszedése nem helyettesíti a tudatosan felépített fizikai edzéseket".
Nem mennék végig a csodaszereken egyesével. Legalább is részletesen nem.
Megadózisú vízoldékony vitaminokkal tölteni magunkat nem haszontalan dolog, hiszen a "vitalis aminokat" előállítani a szervezetünk nem tudja, külső bevitelre van szükség.
A felesleg ugyis "vízi úton" távozik.
DE: Nem szerencsés, sőt káros is lehet ugyanakkor a zsíroldékony vitaminok extra adagjának a bevitele. Ezeket a vitaminokat ugyanis a szervezet nagyrészt raktározza, és bizony mérgezési tünetek is előfordulhatnak...
A carnitinnal - pontosabban egy sejtben meglevő carnitin kötő fehérjéjével - még tudományos diákköri munkám során foglalkoztam a biokémián, és ezért is érdeklődtem élénken (egyébként nagyon tisztelt) barátomnál a "hogyan működik" után. Mert mi pont ezt kutattuk. Persze az tankönyvi adat volt már, hogy a carnitin, melyet egyébként a szervezet in vivo elő tud állítani két db esszenciális aminosavból, "megfogja a zsírsav molekulákat" és beviszi a terminális oxidáció helyszínére a mitokondriumokba, de a hogyan, a jelátvitel, az ún.cytoscleletonban zajló "kémiai signál" egy részünkről is kutatott kérdés volt még, és úgy tudom hogy sok-sok fehérjét mutattak már ki, és neveztek el, melyek szerepelnek ebben a mechanizmusban.
Máig is fáj, hogy sajnos egyik ilyen fehérjét sem nevezték el rólam....
Egészen biztos, hogy amikor "hosszúakat edzünk" és utána egy teljes értékű fehérjéket (aminósavakat) tartalmazó, gusztusosan elkészített, kellemesen fűszerezett ételt fogyasztunk el, ezt a sejtszinten csodálatosan szabályozott rendszert erősítjük vele.
Hogy természetes úton és módon szubsztrátokat (bocsánat építőkockákat) juttatunk be az újraépítéshez. 
A kérdésre, hogy van-e értelme pl.carnitinre pénzt költeni talán kitaláljátok a válaszomat.
A magam részéről inkább elviszem a családomat - egy több órás távollétet igénylő hosszú edzés után - "hálám jeléül" a kedvenc éttermünkbe, ahol kedvemre válogatok a finomabbnál finomabb magyar ízekben!
Az edzőtáborokat is így fogom fel. A napok egyik kiemelt pontja a több órás "rombolásokat" követő több fogásos, természetes alapanyagból készülő "büfé vacsora". Mely után nagyon-nagyon jól esik este elnyúlni, pihenni, újra építkezni.
És közben... a bevitt táplálékból a molekuláris ollók, az emésztő enzimek szorgalmasan építőkockákat (monomereket) gyártanak - és megkezdődik a felszívódás a vérbe. Így monomerek formájában. Mert csak így lehetséges. Mert ilyen kapuk vannak a felszívó hám sejtjein.
A bevitt táplálékkiegészitők sorsa is ugyanez lesz. Ha az anyag egy protein természetű vegyület, akkor is, ha csak két aminosavból áll, (mint a carnitin) akkor is: felszívódás előtt "szétszerelik" az emésztő enzimek. Azt inkább nem részletezném, hogy mi lesz a sorsa akkor a fehérjéknek, ha olyan extra mennyiségben visszük be azokat, hogy saját emésztő enzimjeink sem bírnak vele. Csak annyit írnék, hogy él velünk jó barátságban néhány millió E.coli baktérium és bizony ők rothasztásra is képesek... és az bizony gázképződéssel is jár mindig.
Ha a bevitt anyag egy poliszahacharid természtű valami, mint a hyaluronsav, akkor annak a sorsa is a szétszedés lesz, csak itt az építőkockák a felépítésben részt vevő monoszacharidok lesznek. 
A felszívódással a bél vénás vérébe jutnak az anyagok, majd innen a szervezet nagy vegykonyhájába, a májba szállítódik minden és többé kevésbé át is alakul. Tudományosan szólva: a máj az intermedier anyagcsere központi szerve. A máj információkat kap a szervezet aktuális energetikai szintjéről, és ennek megfelelően "dönt" a raktározásról, vagy a "transzportról".
Hogy aztán pl. a hyaluronsavat alkotó monomerekből hol és hogyan képződik újra a porcok felszínét végül filszerű réteggel bevonó kenőanyagunk, még nem tisztázott. Nyilvánvaló, hogy az egy genetikusan kódolt tulajdonságunk, hogy kinél, milyen intenzív a porcos felszín anyagcseréje, de az biztos, hogy létezik ennek a felszínnek is valamilyen szintű adaptációs képessége.
A probléma csak ott van, hogy ez az adaptáció nem megy egyik napról a másikra. Hosszú hónapok, Ferenci Kornél barátom szerint évek kellenek a pozitív változások előcsalogatásához.
A kívánt pozitív hatásokhoz szisztematikusan adagolt - és soha sem eltúlzott mennyiségű - edzésinger, és mint azt fent érzékeltetni próbáltam normál vegyes étkezés, valamint megfelelő mennyiségű pihenés (alvás!) szükséges. Ha bármelyik komponens hiányzik a felsorolt három tényezőből, akkor annak csak csökkent teljesítmény, rosszabb esetben sérülés, vagy betegség lehet a következménye.
A lényeg tehát újra csak összeáll a végére: az Ironman nem egy verseny, hanem egy tudatosan választott életforma, melynek hosszabb távon csak pozitív hozadékai lehetnek!


 

 

 

Hozzászólások

No Avatar
RE-fogdoki on cs, 2012-12-20 20:46

Én szeretem az L-Karnitint, érezhetően kitolja az állóképesség határait. Q10-el  szoktam potencírozni. BCAA is kedvelt és bevált szer a triatlonosok körében, ezt csak a verseny előtti hónapban szoktam.

Creatinint soha - nem akarok hasonlítani az edzőtermi kockákra. Nitro meg szerencsére drága volt (Kyani), így azt nem vettem :-))

És ne felejtsük el a napi 1000mg C vitamint egész évben...

No Avatar
RE-herrgyula on cs, 2012-12-20 23:40

Mindig tiszteltem az új iránt érdeklődő, fogékony embereket. Én maradok a kontrollcsoportban és azt fogyasztom, amit nagyapámék is ettek. Télen az 1000mg-os C vitamin bevitelt a savanyú káposztával oldom meg, az "L-Karnitint" rábízom a kereslet - kínálat törnénye alapján működtetett iv vitro (a sejtjeimben zajló) szintézisre, s ugyan így óvatos vagyok a BCAA túlzott bevitelével is... - azaz próbálok majd minnél hosszabb edzéseket végezni, az edzések után az éhes szervezetnek megadni mindazt ami megjár neki. Lehet, hogy több halat, s vadat eszek mint Te? Nem tudom, De nem akarom kihagyni az emésztőrendszeremet sem a rendszeres tréningből, feleslegesen semmi előemésztett műkaját nem viszek be, hiszen a versenyeken erre a szervünkre is nagy szükségünk lesz.

Bejelentkezés

Nyelvek

Hozzászólások