datetime

Hogyan értékelnéd az extrememan 113-on nyújtott teljesítményedet?

 

Nagyon jó kis verseny volt. Az úszásom a futásomhoz képest nem a legjobban sikerült az erős hullámok miatt. De aztán a kerékpáron elég jól sikerült felzárkóznom, később még előnyt is szereztem. Viszont sajnos mint közben kiderült, a verseny során egy vírusos betegséggel küzdöttem, ami aztán a futás közben meg is bosszulta magát. Életem egyik legnehezebb versenye volt, hogy lázas állapotban kellett futnom, így le is dolgozta Trixi (dr. Cser Beatrix) az előnyömet. Igazából a túlélésért mentem, de azért elégedett vagyok magammal, hiszen a kerékpár jól sikerült és a futás is ól ment volna, csak a pulzusom jelezte, hogy kicsit alább kell hagyni.

 

Ezek szerint a felkészülésedet megnehezítette egy betegség?
 
Igen-igen, de csak egy hét volt. Most már sikerült felépülnöm és hosszabb edzéseket is csinálnom, úgyhogy ahhoz képest még időben jött.
 
Tavaly is és Kaposváron is fantasztikusan bicikliztél, de mint te magad is állítottad már korábban, az úszás nem az erősséged. Sikerült ezen változtatni?
 
Igen, ez az évem erre volt kihegyezve. Én magamhoz képest eléggé későn tanultam meg úszni, úgyhogy a cél az volt, hogy valamelyest javítsak rajta. Úgy érzem ez sikerült is, vagy legalábbis nincs akkora hátrányom a többiekhez képest.
 
Érdekes, hogy a bicikli annak ellenére erősséged, hogy ha jól tudom kecskeméti vagy, ahol nem igazán lehet dombokon edzeni.
 
Hát igen, viszont mindig nagyon fúj a szél, általában szeles időben tudok edzeni. Most is egész hétvégén, sőt egész héten nagyon fújt, úgyhogy mi ezzel készülődünk. De természetesen el szoktunk menni hegyekbe is edzeni, hiszen én Pesten is dolgozok, néha pedig átnézünk Dobogókőre.
 
Melyik versenyeidet tekinted az idei felkészülés legfontosabb állomásainak? Melyik eredményedre vagy büszke?
 
Amire nagyon büszke vagyok, az az Orfűi középtáv, ahol eléggé extrém időjárási körülmények között teljesítettem az idei első féltávomat. A nehézségét is jelzi, hogy rengetegen föladták, annyira elképesztően hideg volt. Aztán indultam még a Balatonon és Kaposváron is, és igazából ilyen még nem volt, hogy három középtávú versenyen induljak az Ironman előtt.
 
Hogy érzed, jobb formában vagy, mint tavaly? Hogy sikerült a felkészülés?
 
Hát, olyan szempontból igen, hogy úgy érzem, az úszás most jobban megy és már nem is fáradok el benne annyira. A cél az volt, hogy bár egy órán belüli időt nem tudok úszni, de minél közelebb próbálok hozzá, és hogy úgy tudjam a kerékpárt elkezdeni, hogy ne legyek fáradt. Rengeteg hosszú edzésem volt és ahogy mondtam, idén sok versenyen indultam, majdnem minden hétvégén. De persze majd meglátjuk, ez mire volt elég.
 
Tavaly iszonyú hőséggel kellett megküzdenetek, a mostani előrejelzés szerint idén könnyen esőt kaphattok a nyakatokba. Hogyan befolyásolja ez a stratégiádat?
 
Megmondom őszintén, az idei célom a versenyen az, hogy javítsak az időeredményen, de ehhez optimális időjárási körülmények kellenek. Nyilván nem lenne jó, ha kerékpáron kapnánk egy vihart. Nagyon remélem, hogy nem lesz, mert esőben csúszhatnak a karbon kerekek, márpedig én szeretnék azzal menni. A rövidtávú versenyeimen sokszor esett az eső, és nem is mertem kockáztatni a karbon kereket, mert veszélyes lett volna. A futáson viszont egészen kellemes lehetne, ha ezt meg lehetne előre rendelni. Amúgy én is néztem az előrejelzést, meleg nap lesz, ami ha párosul egy párás levegővel, megnehezítheti a körülményeket, de addig is megpróbálok sokat edzeni melegben.
 
Tavaly 10:20-on belül szerettél volna teljesíteni, az időd ennek ellenére 11:01 lett. Ez a célkitűzés most is fennáll? Mennyit szeretnél javítani a tavalyi eredményeden, illetve mi volt eddig a csúcsod?
 
Igen-igen, tavaly úgy körülbelül 10-20 lett volna iz ideális az akkori időjárási körülményekkel, de az a rettenetes hőség átírta a tervezett időeredményemet. Nyilván mindenkinek álma, hogy megdöntse az előző eredményét, nekem ez 10:38, idén szeretnék közeledni a 10:20-hoz, minél jobban a 10 órához. Nagyon örülnék, ha sikerülne megdönteni az eddigi legjobbamat, ehhez nem árt egy neoprénes úszás, kerékpáron az első 75 kilométeren egy jó kis hátszél, utána pedig egy kellemes futóidő. Nyilván ehhez nagyon sok mindennek kell összejönnie, többek között a visszapótlásnak, a frissítésnek is klappolnia kell.
 
Ezek szerint te preferálod a neoprént?
 
Nekem mindig is előnyömre fog válni a neoprén, nagyon örülnék, ha használni lehetne, bár tavaly neoprén nélkül is sikerült az úszásomon javítani. Szinte biztos, hogy idén is tudnék nélküle is javítani, de sokkal kényelmesebb nekem, ha viselhetem.
 
Hányszoros ironwoman leszel idén?
 
Négyszeres vagyok és most lesz az ötödik.
 
Kemény küzdelemnek nézel elébe Zelinka Gabival és Brassai Rékával?
 
Hát nem hiszem, hogy ringbe szállhatnék velük, szerintem egymással fognak versenyezni. Rékának 10 órán belüli eredménye van, és szerintem most erősebb, mint valaha, láttam, hogyan teljesített Balatonfüreden. Nyilván nagy küzdelem lesz, Gabi is nagyon erős, tavaly csak a hőség miatt nem tudott jóval 10 órán belül kerülni (Gabi ideje egyébként 9:58), de idén biztos jobban fog neki is menni. Én pedig utánuk ott fogok magammal foglalkozni és az időeredményemen javítgatni.

 

Bejelentkezés

Hozzászólások