datetime

Hányadik nagyatádi ironmanedre készülsz?

Nekem ez lesz most a nyolcadik.

 

A legfontosabb kérdésem: miként védekezel az orvul támadó vizikavicsok ellen? Tavaly ez a probléma jelentette az Achilles-sarkadat, szó szerint. Mi is történt pontosan?

Igen, tavaly a tóparton sikerült egy követ telibe kapnom. Kerékpáron még nem éreztem ennek a hatását, viszont a futáson nagyon hátráltatott. Nem azt mondom, hogy nem tudtam volna így végigfutni, de kicsit féltem, hogy így egy olyan sérülést összehozok, ami után a VB-n nem tudok indulni. Kevesebb, mint két hónappal később volt a hawaii világbajnokság, és éppen ezért nem mertem megkockáztatni a folytatást, nagyon fájó szívvel, de kiálltam. Ezt az érzést nem kívánom senkinek, inkább menjen végig az ember, bármilyen fájdalma is van.

 

Idén indultál már hosszú távon?

Nem, nem indultam még, kivéve a Balatonon, a középtávú országos bajnokságon, mivel tavasszal volt egy kettős kéztörésem, és még csak mostanra tudtam összeszedni magam.Ez a verseny egy óriási csoda volt, hogy ott 40-50 napos munkából ilyet tudtam alkotni. Azóta volt egy kicsit több időm, hogy „feledzek” Nagyatádra. Szóval ez lesz idén az első hosszútávú triatlonversenyem.

 

Hogy sikerült ez a kettős csuklótörés? Talán bicikliről?

Nem, létráról estem le, otthoni baleset volt. Sajnos olyan szerencsétlenül értem földet, hogy mindkét alkarom eltört, mindkét karomban mindkét csont. A bal kezemben még mindig van egy vasdarab, úgyhogy most már igazi vasember vagyok. Egy lemezt építettek a csuklómba, úgyhogy ez most így alakult.

 

Gondolom az úszásnál és a biciklinél ez nagyon megnehezítette a felkészülést.

Igen, ugye futni még nagyjából tudtam gipszben is, pedig elvileg nem lehetett volna. Főleg az úszással jártam úgy, hogy igazából még mostanra sem sikerült magamat teljesen összeszedni. Tulajdonképpen meg kellett tanulnom újra úszni, egyszerűen nem éreztem a kezemben, hogy egyáltalán hogy kell vizet fogni és sajnos még mindig érzem ennek a hatását. Elég biztos, hogy nem én fogok elsőként kijönni a vízből, mint két éve.

 

Mennyi idő maradt ki az edzésedben a sérülés miatt?

Hat hét, addig volt a gipsz a kezeimen. Március 8-án történt a baleset és április végén tudtam újra elkezdeni edzeni.

 

Kaposvár 113-on nem gondolkoztál esetleg?

De igen, viszont inkább a felkészülésre próbáltam jobban koncentrálni. Nagyon jó edzőverseny lett volna, de valahogy pont nem illett bele a felkészülési tervembe. Meg hát Balatonon szerveztem egy edzőtábort a klubnak, annak a dolgaival voltam elfoglalva, illetve oda mentünk le. Ezek miatt végül nem indultam Kaposváron.


Készültél-e viharkabáttal? Az előrejelzések nem túl kecsegtetőek.

Próbálok mindenre felkészülni. Nyilván nem lesz olyan hideg, ami miatt pluszban fel kéne öltözni, mégiscsak július van. Próbálom magam inkább fejben felkészíteni, sokat relaxálok, meditálok ilyen problémákon, átgondolok minden lehetőséget. Ez sokat segít abban, hogy ott a helyszínen feldolgozzon az ember olyan dolgokat, mint defekt, vihar, jégeső, vagy akármit.

 

Tavaly említetted, hogy nem mindig tudod megfelelően beosztani az erődet a teljes távon.

Ez főleg abból ered, hogy általában előbb szoktam kijönni a vízből, és ilyenkor benne van az emberben, hogy megpróbálja tartani a pozícióját. Gyakran előfordult, hogy beleszaladtam kicsit a bicikli elején egy túl gyors iramba. Ez most nem fog engem veszélyeztetni, mivel úgy készülök, hogy néhány perces hátrányom lesz az úszás végén. Persze remélem, hogy ez minél kevesebb lesz, de úgy gondolom, hogy üldözőként fogok részt venni a biciklin. Pszichológiailag mindenképp könnyebb lesz így és próbálom inkább a futásra tartalékolni az erőmet, mivel úgy gondolom, a mezőnyhöz képest elég jónak számítok a futásban is.

 

Szóval üldözőként fogsz a többiek után eredni. Kikkel kell majd a pályán megküzdened?

Ritkán gyűlik össze ilyen sűrű mezőny. Pont a tavalyi címvédő, Bozsó Zoli nem indul, amit nagyon sajnálok, mert jó lett volna összecsapni vele megint. De, hogy néhány nevet említsek, ott van Benőcs Zoli, akinek az egyik legjobb ideje van Nagyatádon. Aztán ott van még a Molnár Gergő, aki néhány hete ment egy bődületes egyéni csúcsot, 8:35-öt Klagenfurtban. Vatai Mikit sem szabad elfelejteni, borzasztóan erős. Szabó Attila tavalyi eredménye is azt mutatja, hogy az esélyesek között fog indulni. Sőt, úgy láttam a rajtlistán, hogy ismét indul Kulich Michal, a szlovák versenyző, aki már szintén volt dobogón. És persze még nem említettük Flander Marcit se, de még jó néhány olyan ember van, aki ha kifog egy jobb napot, könnyen dobogóra érhet. De én azt mondom, hogy az fog nyerni, aki pillanatnyilag a legjobban ott van fejben, annyira kiegyenlített a mezőny.

 

Mennyi volt az atádi pályán a legjobb időd? Sikerülni fog idén a tavalyi célkitűzésed, 8:30-on belül menni?

Kétszer mentem 8:42 körül és egyszer 8:48 körül. Az egyéni csúcsom pedig 8:41, szóval nagyon körbelőttem már ezt a 8:40-et, titkos vágyam, hogy valamikor ezen belül érjek célba, bízok benne, hogy idén sikerül. Nyilván, ha mondjuk bejön egy olyan időjárás, mint tavaly, egy 35°C-os kánikula, vagy akár egy rosszul időzített eső, akkor ez keményen keresztülhúzza a számításokat. Törekszem rá, hogy nagyon odafigyeljek magamra, kihozzam magamból a maximumot, és hogy minél jobban beosszam az erőmet.

Bejelentkezés

Hozzászólások