datetime

Régebbről is ismerősen cseng a neved, hiszen valamikor bajnoknő voltál nálunk. Kicsit frissítsd fel az emlékezetünket, mikor is volt ez?

2008-ban, öt évvel ezelőtt volt. 13-as volt a rajtszámom, ezt nagyon megjegyeztem, szerencsét hozott. Az volt az első ironmanem. Nagyon boldog voltam akkor, hogy sikerült megnyerni. Most pedig öt évvel később és két gyerek után ez lesz a második. Hát bizony másként kellett készülődnöm, másként fogok rajthoz állni, mint akkor.


Ha jól sejtem a két gyerkőcnek köze van ehhez az öt éves kihagyáshoz?

Igen, 2008-ban, miután megnyertem a bajnokságot, terhes lettem, úgyhogy az volt ott akkor a legutolsó versenyem. Először jött a Luca 2009 májusban. Utána még versenyezgettem, még Nagyatádon is indultunk párban a férjemmel IronLuca névvel 2010-ben. 2011-re megszületett a második kislányunk, Bori, így jövőre ismét váltóban indultunk párommal IronBori néven. És most, 2013-ban egyéniben szeretném megcsinálni ismét.


Sikeres volt a felkészülés? Milyen formában vagy most az öt évvel ezelőtti versenyhez képest?

Sokkal nehezebb az edzés, például a mostani interjú után (este 9 óra) fogok csak elmenni futni. Nagyon be kell osztani az időt, ha a nagyszülők nem segítenének, vagy Attila, a férjem nem lenne ennyire rugalmas, csak nagyon nehezem tudnám összehozni az edzéseket. Annyi biztos, hogy kevesebbet edzek, mint öt éve. Hogy hogyan fogom bírni, vagy hogy nem, azt inkább ne is kérdezd, kicsit tartok is tőle. Múlt héten is indultam Szombathelyen, ahol az úszást még teljesítettem, de a biciklinél sikerült összeütköznöm egy sráccal, úgyhogy jól összetörtem magam. Remélem abból is felépülök jövő hétre. Úgyhogy most minden egy kicsit olyan nehézkes, de ott biztos minden jól fog menni.

 

A családi elfoglaltságok és a fent említett kisebb baleseted mellett volt még valami, ami nehezítette a felkészülésed? Mondjuk egy rosszul időzített betegség?

Most a balatonfüredi Középtávú OB után voltak kisebb sérülések, nátha, meg ilyesmi, de ahhoz képest minden klappolt. Próbáltam úgy összeállítani magamnak az edzéseket, hogy minden beleférjen, hogy ne zsigereljem ki magam csak azért, hogy teljesíteni tudjak a versenyen és a családra, a gyerekekre is jusson időm. Úgy kell ezt összehozni, hogy az embernek mindig legyen egy kis tartaléka, akkor megyek hosszút biciklizni, amikor éppen ráérnek a nagyszülők, vagy akkor megyek futni, mint például most este, amikor ráérek. Nehezebb így, de ez a szép benne.

 

Milyen volt a 2008-as időd?

9:38-at mentem 3:13-as maratonnal, ami még mindig szakaszrekord.


Van idén kitűzött időeredmény? Mi a célod?

Hát még magamnak sem merem ezt kikockázni. Amikor megnyertem Atádot, az volt bennem, hogy jövőre 9:30-on belüli időt menjek, 9:15 körül. De hogy most… Fogalmam sincs, most már nem futok olyan jól, az úszásom hasonló az akkori állapotomhoz, a biciklizés pedig nagyon hosszú, nem tudnám előre megmondani, hogy fog menni.

 

Jó is, hogy említed az egyes versenyszámokat. Futáson szakaszrekordot tartasz, így nyilván ez valahol az erősséged.

Igen, mert régebben 21 éves koromig válogatott atléta voltam. Onnan merítettem erőt akkor, most azért nehezebb lesz. De én is kíváncsi vagyok saját magamra, hogy mit sikerül összehoznom idén. Fejben mindig ott szoktam lenni, erős vagyok.

 

Van valami, amit gyengeségednek tartasz?

Az úszás. Az úgy 1 óra körüli lesz, 1:01-1:02. Attól is függ persze, hogy neoprénes úszás lesz, vagy anélküli.


Te melyiket részesíted előnyben?

Megmondom őszintén most jobb lenne neoprén nélkül úszni, mert van egy hatalmas seb a hátamon az esésből kifolyólag. Izgulok, hogy ne kelljen viselni, nagyon fájna, ha azt fel kéne húzni a seb tetejére, de amúgy segítene. Sajnos a vállamon nagyon rossz helyen van ez a sérülés.


Mennyire vagy ismerős a mostani mezőnnyel? Kikkel számítasz komolyabb harcra?

Nagyon is számítok, méghozzá a Zelinka Gabival, ugye tavaly ő nyert 10 óra körüli idővel. Ő nagyon-nagyon jól biciklizik, jobban úszik nálam, a futással nem tudom, hogy áll. Eddig szerintem jobban futottam nála. Ha 2009 lenne, azt mondanám, lenne gond. Mindenesetre nagy harc lesz. Először nem is láttam őt a nevezési listán, de amikor felkerült a neve, felcsillant a szemem. Tök jó, hogy nekem is és neki is lesz motiváció a verseny során. És persze ki tudja, most kicsit nagyképű voltam, de lehet egy harmadik, negyedik ember, aki közbeszólhat, bármi történhet. De egyelőre úgy látom, hogy a verseny során ő lesz az ellenfelem. Meg a táv.

 

Az előrejelzések rossz időt mutatnak. Hogy viszonyulsz ehhez?

Esős időt nem szeretnék, inkább legyen meleg a szél és eső helyett. A hőség nem szokott zavarni, 2008-ban is elég döglesztő volt az idő, sőt akárhányszor váltóban indultunk az elmúlt években, akkor is nagyon meleg szokott lenni. Én, ha lehet választani, a meleg időre szavazok.

Bejelentkezés

Hozzászólások