datetime

A napokban az egyik sporttársunk "nyilvánosan" kért tanácsot aktuális vérkép eredményével kapcsolatosan
- a "Készülj velünk az ironmanre" FB csoportban.
Számos megfontolandó, okos gondolat született e poszt kapcsán, és a kérdező hasznos tanácsokat is kapott, de talán nem árt egy rövid összefoglaló itt, a hivatalos oldalon sem e témában.
Íme tehát néhány tény, mely szükséges ahhoz, hogy megértsük, de még inkább, hogy kellő alázattal rácsodálkozzunk a szervezet energiaszolgáltató rendszereiben kulcsszerepet játszó, a belső ill. külső légzési gázokat megkötni és szállítani képes keringési rendszerünkre...  
Vizsgáljuk meg pl. mindezt a király, azaz Jan Frodeno esetében!


Ha hihetünk az irodalomnak, akkor Frodeno 194 cm-es magasságához 77 kg-os testtömeg társul.
Frodo, (szintén ismert adat), hogy akár 300W feletti folyamatos teljesítmény leadására is alkalmas biológiai "csodagép"...
És benne, a vasemberek prototípusában, mindössze 5 g vasat találhatunk!
Ez ugye a testtömegének 5/77000 része, azaz 0,0065%-a...
További elgondolkodtató adat, hogy a Frodoban levő 5 g-os  vasmennyiség kb. 70%-a nem is az izmaiban, hanem a keringő vérében van jelen...
Ha tovább boncolgatjuk a kérdést, akkor azt is jól láthatjuk, hogy a vastartalom igen jelentős százalékban a vér alakos elemeiben van "elcsomagolva".
Ha egy kémcső vért lecentrifugálunk, az alakos elemek leülepednek a kémcső aljára, és látható, hogy a vér folyékony és az alakos elemeinek az aránya kb. 55/45% .
Ez utóbbi, tehát az alakos elemek százalékos aránya a vérben a hematokrit.
Az alakos elemek igen magas aránya (kb.99,8%) vörösvértest.
És megint érdemes a darabszámokat is egy kicsit ízlelgetni.
1 mikroliter vérben mintegy 5.000.000, azaz ötmillió vörösvértest van, és Frodó testében kb. 5 liter vér kering, azaz kb. 25.000.000.000.000 db vörösvértest vesz részt az oxigén szállításában.
Még tovább ásva a dolgok rejtekébe: a vas 4 db, speciálisan felcsavarodott, egymással is összekapcsolódó fehérjemolekula központi egységeként, azaz "prosztetikus csoportjaként" csücsül a vörösvértestek  belsejében...
Ha még nem szédültök, akkor jó, folytassuk!

Ez a fehérje a hemoglobin.
A hemoglobin feladata, hogy a légzési oxigént a sejtekhez eljuttassa, és legalább ilyen fontos, hogy onnan a biológiai oxidáció melléktermékét, a Co2-t elszállítsa.
A vörösvértestek és a hemoglobin  "összeszerelése" a vöröscsontvelőben történik.
Az összeszerelés sebessége, "pörgése" a szervezetünk szükségleteit igyekszik kiszolgálni, a felhasználás mellett elsősorban a külső környezet oxigén nyomásához alkalmazkodik. Nos, ezért szokott Frodo időnként magaslaton edzeni, vagy csak ilyen körülményeket szimuláló sátorban aludni. Teszi mindezt azért, hogy ezekkel a teljesen legális "trükkökkel"  beállítsa szervezetének legoptimálisabbnak gondolt hematokrit értékét, azaz oxigén szállító rendszerét...
A csontvelő akkor, és csak akkor dolgozik eredményesen, szerel össze kellő számú és minőségű vörösvértestet, ha megfelelő mennyiségű "alkatrész" is a rendelkezésére áll.
Frodonak ezért az edzései mellett elsősorban odafigyeléssel kell táplálkoznia, hogy a táplálékkal bevigye a megfelelő mennyiségű és minőségű építőkockákat: a B12 vitamint, az aminósavakat, a vasat és persze némi kis energiát is...
A táplálékkal bejutott vasból - normál körülmények között pont a szervezetből kiürülő vasmennyiség - naponta 2-3 mikrogramm szívódik fel.
A természetes vasvesztés a bőr hámló sejtsorainak és a bélrendszerünket bélelő hámréteg kopásából következik.
A vas egyébként alacsony hatékonysággal szívódik fel - és a felszívódást a gyomortartalom ph-ja is befolyásolja.
A savas gyomortartalomban jobban megy a táplálék vastartalmának a "feltárása", azaz felszívható állapotba történő hozása, de a hatásfok még optimális esetben is csak 10%.
A fentiekből következik, hogy az ajánlott napi "vasbevitelnek" férfiak esetén kb.10 mg nők esetén kb 20-30 mg kell lennie. 

A különböző kisebb-nagyobb sérüléseket kísérő vérvesztések egyben vasveszteségként is jelentkeznek, ilyenkor a szervezet növeli a felszívódó vas mennyiségét is, és általában néhány nap alatt helyreáll a rend, azaz a veszteségeket egészen tág határokig képes pótolni a csontvelő.
A véradóktól - igen nagyrabecsült önkéntes áldozatvállalásaik kapcsán - "baleset nélkül" 300 ml vért szokás levenni. 

A csontvelő által összeszerelt vörösvértestek kb.7 mikrométer szélességű és 2 mikrométer "magasságú" sejtecskék, melyek a nagyobb erekben az érpálya közepén, a tengelyárammal együtt a sejtecske nagyságához képest "szuperszónikus sebeséggel" közlekednek:
Az arteriolák szintjéig m/s-os nagyságrendű áramlási sebesség mérhető...tehát egy mikrométeres nagyságú "valamit" saját átmérőjének 1.000.000 x-os távolságára repíti el egyetlen másodperc alatt a vér sodrása... majd... a szervezet szöveteinek felhasználó rendszereihez érve ez az áramlás hirtelen csaknem nullára lassul le... és a kis hajszálereken a vörösvértestek alakjukat is megváltoztatva szinte csak átpréselik magukat... Hát ez lesz az ára annak, hogy lesz idő a fizika ill. kémia törvényeit követő "gázcserére" is.
A szívből indulva előbb hatalmas gyorsulásnak, majd egy-két másodperc múlva ugyanekkora fékeződésnek, és persze nyíróerőnek van kitéve a rendszer egy-egy parányi kis eleme...
És mégis: egy-egy vörösvértest életideje kb. 120 nap.
Az öregedő vörösvértestek már nem a tengelyárammal utaznak, hanem egyre jobban kikerülnek az érfal melletti lassabb regióba, szinte csak azért, hogy elérve a máj vagy a lép már csak éppen csordogáló "öbleit" végleg kivonják magukat a forgalomból. A szervezet lebontó rendszerei az újra használható alkatrészek közül a vasat egy speciális fehérjébe csomagolják tárolási céllal. 
Ez a speciális raktárfehérje a ferritin. Érthető, hogy a vérszerum vastartalmánál sokkal jobban mutatja a szervezet vassal feltöltött állapotát, ha meg tudjuk mérni a szervezet ferritin szintjét...
Egy-egy ferritin molekula több ezer vasmolekulát képes tárolni. 
Ezen kis összeállítással nem volt más célom, csak annyi, hogy néhány tankönyvi adat átismétlésével együtt döbbenjünk rá arra, hogy "az evolúció során kialakult", és az emberi elme számára szinte felfoghatatlanul plasztikusan szabályozott RENDSZERÜNKKEL szemben kellő alázattal viselkedjünk és néhány adatot kiragadva ne akarjunk általános érvényű megállapításokat tenni.   

 

Bejelentkezés

Nyelvek

Hozzászólások