datetime

Hogyan esett idén a választás Székesfehérvárra?

A 2017. évi velencei junior EB ugyan a magyar sport történelemkönyvében arany betűkkel szerepel, mégis felmerült az igény arra, és erről elnökségi döntés is született, hogy a következő évek lehetséges nemzetközi versenyei számára vizsgáljunk meg más - talán még ideálisabb - helyszíneket is.  
Nos, Székesfehérvár földrajzilag mindenképpen ideális, és nagyon lényeges, hogy Székesfehérváron szeretik az emberek a sportot.
Úgy is mondhatnám, hogy Fehérvár a sportok városa. Tudom persze, hogy nagyon sok város mondja egyébként magáról ugyanezt, de azt kell, hogy mondjam székesfehérváriként, hogy itt valóban nagyon szeretik az emberek a sportot, és annak minden fajtáját.
Az atlétika, öttusa, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, foci mind előkelő szinten jelen van a városban és egyre inkább gyökeret ver a triatlon is.
Nos, gondoltunk egy merészet és megkerestük egy nemzetközi verseny – Európa Kupa - megrendezésének ötletével előbb városunk polgármesterét, majd a Magyar Triatlon Szövetség elnökségét. Pozitív visszajelzéseket kaptunk minden oldalról.


Ezt követően érkezett egy megkeresés az eXtremeMan sorozat szervezői részéről is, hogy:
"... miután úgyis kell egy tesztverseny az EK előtt, hát kössük össze a két gondolatot egy ideális helyszínnel..".
Erre a felkérésre városunk polgármesterével történt újabb rövid egyeztetés után szinte azonnal igen volt a válaszunk.
Biztos vagyok benne, hogy az eXtremeMan51.5 Székesfehérvár versenye nemcsak egy jó főpróba lesz az EK előtt, hanem egy hosszútávú együttműködés első közös lépése lesz majd a szervezőgárdánknak !
Nagyon örülök, hogy lehetőségünk van visszahozni a triatlont a városba és közelebb hozni az embereket a sporthoz.

 Szerveztetek már triatlon versenyt korábban?

Triatlont első ízben fogunk rendezni jövő tavasszal, egészen pontosan május 21-én, azaz pünkösd hétfőn.
El kell, hogy mondjam, hogy az eXtremeMan51.5 Székesfehérvár verseny megrendezésének lehetősége óriási megtiszteltetés számunkra.
Szinte érzem azt a kezdő lökést, mellyel elindíthatjuk azokat a triatlonistákat, akik Nagyatádra készülnek.
Futóversenyt egyébként már többször rendeztünk Székesfehérváron. A CEP Fehérvár Félmaraton nevet viselő versenyünk jövő májusban már negyedik alkalommal kerül megrendezésre. A futóversenyen pályájának egy része a majdani eXtremeMan51.5 Székesfehérvár futópálya részét is fogja képezni.

 

Mi a helyzet az úszó- és kerékpárpályával?

Az úszópálya a csónakázó tóban kerül kijelölésre a város központjában. Ez egy városi tó, gyönyörűen gondozott, szép környezetben. A tavat tavaly rekultiválták, kotorták, kitisztították.
A nagyközönség számára egyébként csak csónakázni lehet a tavon, úszni nem szabad benne.
Csak erre a két eseményre kapunk engedélyt, hogy úszásra is kipróbáljuk majd.
A kerékpárpálya festői környezetben, a Bakonyban került kijelölésre, a Bakony lábánál. A városból kifelé menet elmennek Veszprém irányába a versenyzők, majd lekanyarodnak egy csodaszép útra. A mezőny megkerüli majd a fehérvárcsurgói víztározót, ezután jönnek majd vissza a városba. Tényleg csodálatos környezetben zajlik majd a kerékpározás itt a Bakonyban. Hozzáteszem, azért lesz benne egy "pici" szint is: körülbelül 250 méter szintkülönbség található a bringapályában. Fehérvártól egészen Fehérvárcsurgóig szépen lassan emelkedik a pálya...
De ugye, azért eXtremeMan-sorozat, hogy egy kicsi nehézségi fok is kerüljön ebbe a rövid versenybe.

A verseny úszásának helyszíne

Jól értettem, hogy már végleges döntés az, hogy ti rendezitek az Európa kupát?

Igen, az egyéni Európa kupa versenyét gyakorlatilag már elnyertük. És ennek a versenynek lesz majd a főpróbája az eXtremeMan51.5 Székesfehérvár versenye. Főpróba alatt ugye elsősorban az úszásra és a futásra gondolok, mert a két versenynek azonos lesz az úszó- és futópályája. A futópálya egyébként a tó mellett megy el. Ez egy nagyon szép sétány, széles utakkal, kényelmesen elférnek majd rajta a futók.
Az sem utolsó szempont, hogy az eXtremeMan 51.5 Székesfehérvár versenyén szinte, a szemünk előtt zajlik majd a verseny kezdő, és befejező száma, az EK-n pedig természetesen a bringa is.

 

Nem jelent problémát, hogy Tiszaújváros közel lesz időben?

Időben persze, közel esik, hiszen Tiszaújváros éppen a Pükösd hétfő előtti két napra esik.
De ez nem lehet akadály! Sőt!
Ahogyan beszélgettünk is róla Herr Gyuszival, illetve Péter Attilával, a sorozat terhelés egy remek felkészülési lehetőség is az eXtremeMan sorozat további versenyeire, akár az eXtremeMan113 Kaposvár, akár az eXtremeMan Nagyatád versenyére készül valaki. 
Azaz az a javaslatunk, hogy menjen el a versenyző Tiszaújvárosba, csinálja meg a szombati napot (Klubcsapat OB) a csapatával, a vasárnapi napot egyéniben, a sprinten, és jöjjön el hozzánk az olimpiai távra hétfőn!

 

Várja a szervezői csapat a versenyt?

Rettenetesen várjuk és nagyon készülünk!
És nagyon lelkiismeretesen készülünk.
Van egy kis szervezői gárdánk, közel száz fő, akik a félmaraton kapcsán már némi gyakorlatot és tapasztalatot szereztek a versenyrendezésben.
A felnőttek és gyerekek is nagyon izgatottan várják. Nem szeretnénk és nem is fogunk senkinek sem csalódást okozni. Reméljük, hogy mindenki nagyon jól fogja magát érezni Székesfehérváron.
Nem csak 2018-ban, hanem az elkövetkezendő években is.

 

Bejelentkezés

Hozzászólások