datetime

 

Péntek délután vette át az „1’-es számú rajtszámot Major Joe, az eXtreme-man ötszörös bajnoka a nevezési irodán. Nem sokkal ezután készült vele az interjú:

Kedves Joe, köszöntelek újra körünkben. Zavartalanul telt-e a felkészülés, illetve mennyire érzed magad felkészültnek a tavalyi évhez képest?

Az az igazság, hogy minden év különbözik egymástól. Idén úgy alakult, hogy az elmúlt két hónapban az Orfűi féltávú után – ami nem sikerült betegség és egyéb problémák miatt – tudtam igazán készülni részben a Nagyatádi Bajnokságra, részben a Hawaii Világbajnokságra. Ezért Nagyatád nagyon fontos állomása a felkészülésemnek, nagyon jó teszt lesz. Ezenkívül ebben a két hónapban két rövidtávú versenyen is részt vettem Szombathelyen és Ausztriában, melyek jó felkészülési versenyek voltak és jól is sikerültek, így jó úton haladok az edzési tervemben. Pontosan nem tudnám megmondani, hogy a tavalyi Ironmanhez képest milyen szinten állok, mivel előtte egy hónappal indultam Rothban is, ami nem volt száz százalékos, így azután egy kis pihenő és egy-két hét felkészülés után érkeztem Atádra. Most egy hosszabb felkészülés után jöttem ide, így bízok benne, hogy legalább olyan jól fog menni, mint tavaly, ha nem jobban.

Itt az aulában ki van állítva egy triatlon szobor, rajta egy plakett, melyen az elmúlt húsz év bajnokai vannak feltüntetve. Ha egy kicsit jobban szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy az utolsó öt év mellett a te neved szerepel. Milyen érzés bajnoknak lenni, illetve idén is megpróbálod-e megvédeni a címet?

Az biztos, hogy nagyon jó érzés már ötször fenn szerepelni ezen a táblán. Én mindig azt szoktam mondani, hogy az Ironman az egy Ironman, tehát nem szabad dobálózni a szavakkal, mert ezt elsősorban végig kell csinálni. Ez egy nyolc-nyolc és fél órás verseny, ráadásul egy technikai sportág, így biztosra soha nem mehet az ember. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a felkészültségem megfelelő, és ha minden jól alakul, meg fogom védeni ötödszörre is a bajnoki címemet.

Bajnokként van-e valamilyen taktikád a versenyre?

Minden évben amikor Nagyatádra jövök ezt kérdezik tőlem az emberek. Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen minden évben vannak olyan versenyzők, mint Kis Gyula, Csőke Balázs, akik például nagyon jó úszók, jóval előttem jönnek ki a vízből, és lehetne ezer és ezer taktikám, például hogy szép lassan, nyugodtan megpróbálom felőrölni őket, vagy a bringa elején próbálom gyorsan megijeszteni őket. De azt kell mondanom, hogy konkrét tervem nincs az idei évre sem. Megpróbálom követni az edzéseim során beállított pulzus és időtartományokat, aztán majd meglátjuk a bicikli részidőknél és a futásnál, hogy ez mire lesz elég.

Említettél néhány nevet. Kire tekintesz legnagyobb riválisodként?

Most annyiban változott a felállás, hogy például Csőke Balázs is, mint nagyon sok versenyző, megpróbál nemzetközi porondon is helyt állni, és ő három héttel ezelőtt indult a svájci Ironmanen, így változott a rajtlista. Kis Gyula az, akivel mindenképp számolnom kell, ő volt az aki két hónapja az országos féltávú bajnokságon indult és nyert, tehát azt mondom, hogy ő biztos egy nagyon kemény ellenfél lesz.

Tavaly megmutatkozott, hogy minden versenyzőnek más és más az erőssége a triatlonban, hiszen még az úszásnál elhúztak előled, de később bravúros biciklizéssel és futással az első helyre jutottál. Te személy szerint mit érzel erősségednek?

Igen, tavaly a bicikli 130-140-edik kilométerénél értem be Csőke Balázst és Kis Gyulát, akik egy perc különbséggel kergették egymás. Itt tudtam szerezni egy hét-nyolc perc előnyt, ami megnyugtató volt a futásra, és harminc kilométerig egy álom volt a maraton. Hogy az idén hogy alakult, azt nem tudom, de úgy érzem, hogyha úszásban nem is fejlődtem olyan nagyon sokat (de remélem azért sikerült), valamennyit kerékpározásban erősebb lettem, mint tavaly voltam, és úgy érzem a futásom is az egyre keményebb bringázások ellenére egyre stabilabb, így bízok benne, hogy minden jól fog menni és jó időt fogok teljesíteni.

Mit üzensz holnapra?

Tényleg csak annyit, hogy mindenkinek nagyon nagy kitartást és sok sikert kívánok a versenyre.

Bejelentkezés

Hozzászólások