datetime

Célegyenesben a Hawaii Ironman Csapat (HICS)

Minden év október második hétvégéjén Hawaii szigete ad otthont az ironman világbajnokságnak. Egy esztendőn át folyik a küzdelem az indulási jogokért, melyeket végül csak a legjobbak nyernek el, és ők vehetnek részt a sportág csúcsát jelentő viadalon. Idén hazánkat hét magyar sportoló képviseli majd a Nagyszigeten, melyre eddig még nem volt példa az ironman történetében. Ezért a következő sorozatban, egyenként szeretném bemutatni mind a hét magyar indulót.

Elsőként Szunyog Zsolt ironman versenyzőt kérdeztem, akinek ez lesz a második útja Konára.

Hol szerezted meg a kvalifikációt az idei világbajnokságra?

SZ.ZS. : Júliusban indultam az ausztriai Klagenfurtban, ahol nagyon izgalmasra sikeredett a kvótaszerzés. Tudni kell, hogy az én (40-44 éves) korosztályomban egyáltalán nem beszélhetünk könnyű kvalifikációról, ugyanis csak ebben a korcsoportban 600-an indultunk és 7 helyet osztottak ki a legjobbaknak. Én 9 óra 39-es idővel a 14. helyet szereztem meg, így a lemondásoknak köszönhetően csíptem meg az utolsó indulási jogot a vb-re. (Ha a jobb helyen célbaérkezők közül valaki lemond a kvótáról, a lehetőség automatikusan átszáll a következőre. – a szerk.)

Hogyan készültél a klagenfurti versenyre?

SZ.ZS. : Átlagosan heti 12-16 órát edzettem, ennyit tudtam kisajtolni a 45 órás munkahetem és a család mellett.

Másodszor indulsz Konán, ezúttal milyen elvárásaid vannak az eredményt illetően?

SZ.ZS. : Tavaly sikerült kijutnom a hawaii vb-re úgy, hogy az volt életem második ironman versenye. Az elsőt Zürich-ben teljesítettem, ahol megszereztem a kvalifikációt. Konán a legnépesebb korosztályban 10 óra 21 perces idővel a 67. helyen végeztem. Természetesen idén egy jobb időeredmény a cél, bármilyen kis javulást örömmel könyvelnék. Hogy ez helyezésileg mire lesz elég, az csak a célbaérkezés után derül ki.

Mi lesz a legnehezebb, amivel meg kell küzdened a verseny során?

SZ.ZS. : Az, hogy kellő önbizalommal álljak rajthoz. Mivel nem sok age-group-osnak adatik meg, hogy a világbajnoki címért és a dobogós helyezésekért versenyezzen, így sokaknak csak az “olimpiai eszme” marad, a tisztességes helytállás. Ez sem könnyű, hiszen ezen a helyszínen a hőség és a szél meghatározó jelentőséggel bír a verseny kimenetelében.

Kikkel utazol a szigetre és milyen nevezetességet szeretnétek meglátogatni?

SZ.ZS. : Egyedül utazom, de remélem, hogy a 13 fős magyar csapattal sok élményben lesz részem. A Mauna Kea hegy meglátogatásának mindenképpen örülnék, mert abban a hőségben egy kis lehűlés (4000 méteren) nagyon jól jönne. A cápával való úszást azonban idén szeretném kihagyni!

Milyen érdekességet tudnál még elmondani a hawaii versennyel kapcsolatban?

SZ.ZS. : Nekünk külön is kivételes alkalom lesz ez az ironman vb-k történetében, hiszen egy egyesületből, a Proathlon SE-ből ketten, Ács Péter és én azonos kategóriában állunk rajthoz.

Köszönöm szépen az interjút, további jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánok.

Kővári Luca

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés

Hozzászólások