datetime

 

A következő interjúban Lenti Anitát kérdeztem, aki Svájcban él, Liechtenstein-ben tanít, de a világversenyeken mindig magyar színekben versenyez. A Mogyi SE sportolónője idén a korosztálya legjobbjának bizonyult a rövidtávú triatlon ob-n, majd szeptemberben aquatlon világbajnokként ünnepelhettük Budapesten.

Hol szerezted meg a kvalifikációt az idei világbajnokságra?

L.A. : Kínában indultam márciusban, ahol 11 óra 43 perces idővel értem célba és ezzel megnyertem a kategóriámat. Fölényes győzelem volt, mégis meg kellett küzdeni érte. Rendkívül erős szél fújt az egész verseny alatt, szinte minden irányból, nem csak a kerékpározás, hanem a futás során is. A meleggel szerencsére nem volt gondom, mert arra tudatosan készültem.

Hogyan tudtál felkészülni erre a kora tavaszi versenyre?

L.A. : Átlagosan heti 18 órát tudtam télen edzeni, ennyi fért bele az időmbe a munka mellett. Testnevelő tanárként dolgozom teljes óraszámban, mellette felnőtteknek tartok gyorsúszó tanfolyamot és kondiedzéseket, hogy Liechtenstein lakossága fittebb legyen. J

Sok kombinációs edzésmunkát végeztem, azaz úsztam az uszodában, ott egyből felpattantam a görgőre és utána gyorsan átmentem futni a tornaterembe. Leginkább benti edzéseim voltak. A görgőzéseket kiválóan meg tudtam oldani az uszodában, a medence partján, ahol a hőmérséklet és a páratartalom pont olyan volt mint Kínában, vagy Hawaii-on. Mivel a tornaterem is az uszoda mellett volt, így az edzések közötti “depóidőim”maximum 2-4 percesek voltak.

Tavaly indultál először a hawaii vb-n, milyen élményeid vannak a versenyről?

L.A. : Az úszás jól ment, elsőnek jöttem ki a vízből és a bringán is jól éreztem magam. Ötödik helyen indultam ki futni, azonban az már nem esett olyan jól, így végül 11. lettem. Tavaly túl sok negatív gondolatom volt a futás alatt, amiken nem tudtam túllépni, de remélem, hogy idén ezeket át tudom alakítani pozitívra. Ez is a mentáltréning része.

Ennek fényében mit vársz magadtól az idén?

L.A. : Hogy hányadik leszek a versenyen, azt nehéz előre megjósolni, hiszen nem csak rajtam múlik. Abban bízom, hogy ami bennem van, amit nyújtani tudok, azt elő tudom hívni az adott napon. Hogy ez mire lesz elég, az majd a célban kiderül. Azt gondolom, hogy sokminden függ majd a körülményektől: szél, hullámok, meleg... stb. Személy szerint abban bízom, hogy a szél csak annyira fog fújni, hogy bennünket, versenyzőket nem “dobál” majd. A meleget imádom! Bár tudom, hogy hűvösebb időben jobb teljesítményre vagyok képes, de megfigyeléseim szerint jobban bírom a meleget, mint a korosztályom nagyrésze, így mindenképpen az az előnyösebb számomra.

Egyedül utazol vagy lesz segíséged a verseny előtti napokban?

L.A. : Bár egyedül utazom, mindig lesz, aki segít. Horváth Ádám jön elém a reptérre, Major József (akit mi csak “Seppi-nek” hívunk) remélhetőleg segít majd a bringám összeszerelésében. Nagyon bízom benne, Kínában is ő segített összerakni a gépet. Dávid, a párom öt nappal később érkezik. Bár remélem, hogy a verseny alatt nem szorulok majd segítségre, mindig jó érzés tudni, hogy ott van melletem és bármikor számíthatok rá. Jobb így versenyezni, egyfajta biztosnságérzetet ad.

Milyen programokat terveztek a Nagyszigeten?

L.A. : A Mauna Kea hegyre - aminek a csúcsa a felhők felett, 4000 méter magasan van – biztosan fel fogunk menni. A napfelkelte onnan nézve egyszerűen csodálatos, kihagyhatatlan. A többi programot majd meglátjuk. Először a versenyre koncentrálunk!

Van még valami, amit el szeretnél mondani, akár az idei évedről?

L.A. : Ez az év nagyon jól sikerült. Megnyertem a szombathelyi rövidtávú amatőr ob-t, a svájci körversenyen összetettben második lettem, sikerült megszereznem a hawaii ironman vb-re és a floridai féltávú vb-re is a kvótát. (Utóbbit nem hoztam el.) Indultam a budapesti aquatlon világbajnokságon, amit megnyertem, az olimpiai távú triatlon vb-n pedig ötödik helyezést értem el. Szóval minden, ami ezután jön már csak hab a tortán! Köszönöm a családomnak, Dávidnak és nem utolsósorban a klubomnak, a Mogyi SE-nek a sok-sok támogatást.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kívánok!

Kővári Luca

Bejelentkezés

Hozzászólások